Välkommen till din specialistmottagning med omtanke och vänligt bemötande. Våra medarbetare har högsta kompetens inom urologi och vi är en enhet med fullt sortiment av avancerade utredningar och behandlingar.

Sök vård
Bli patient
Vi har avtal med Region Stockholm, vilket innebär att vi kan ta emot patienter från andra landsting inom ramen för vårt avtal.
Så får du vård
Kontakta oss
Vill du boka en tid eller behöver du hjälp med något annat? Tveka inte att kontakta oss.
Kontaktuppgifter
Hitta hit
Du hittar oss i vårdhuset i Liljeholmens galleria, precis vid Liljeholmens T-banestation.
Besök oss
På Capio Urologcentrum Liljeholmen sätter vi våra patienter i centrum och värnar om att ge specialiserad sjukvård av högsta kvalitet. Vår ambition är att vara så informativa som möjligt och möta varje patients behov. På Liljeholmen har vi ett särskilt intresse för nedre urinvägsbesvär hos både kvinnor och män och har en specialutbildad uroterapeut som erbjuder uroterapi.
Vi värdesätter hög professionalism och våra urologer har lång erfarenhet och dokumenterat hög kompetens.
Vi jobbar på avtal med Region Stockholm.
Vi hjälper dig med
En cystoskopi görs för att ta reda på orsaken bakom besvär från urinvägarna. Besvär från urinvägarna är mycket vanliga och symtomen kan vara likartade vid många olika sjukdomar i urinblåsa eller urinrör. Sjukdomar kan vara infektioner, inflammationer, sten i urinblåsan, förträngningar i urinröret, cancer i urinblåsan. Ett annat vanligt skäl till undersökning är blod i urin.
Ett cystoskop är en mjuk och böjlig slang med en kamera i änden. Cystoskopet förs in via urinröret och vidare in i urinblåsan. Bilden från undersökningen visas på en skärm bredvid patienten. En svag saltlösning spolas in för att spänna ut urinrör och blåsa så att läkaren ska se bättre. Innan undersökningen tvättas underlivet av med bakteriedödande lösning och urinröret bedövas med bedövningssalva. Undersökningen brukar ta ca 5-10 min.
Cystoskopi görs på både kvinnor och män, för kvinnor innebär det inget större obehag, p g a ett kort urinrör. För män kan det kännas lite mer obehagligt när cystoskopet förs in förbi slutmuskeln, men det underlättar om du kan slappna av. Vi använder böjliga cystoskop där du kan ligga på rygg, vilket brukar kännas bekvämare för patienten.
Du kan gå hem efter undersökningen, det är rätt vanligt att det kan svida och blöda lite efteråt. Om det inte går över på ca 48 h, kan det tyda på infektion och du bör kontakta din doktor. Ta kontakt med akutmottagning om besvären blir svåra och/eller om du får hög feber.
PSA-prov är ett blodprov. PSA (Prostataspecifikt antigen) är ett protein (enzym) som ingår i sädesvätskan och har betydelse för befruktningen. Enzymet produceras av körtelvävnad i prostatan. PSA mäts i ng/ml (nanogram per milliliter).
PSA-prov används som ett första steg för att påvisa förekomsten av prostatacancer. Förhöjda värden leder vanligen till mer utredning som tex ultraljud, magnetröntgen och i vissa fall till biopsi(provtagning från prostata). Däremot behöver inte förhöjda värden alltid betyda förekomst av cancer. Ett förhöjt PSA kan orsakas av godartad prostataförstoring, urinvägsinfektion, prostatainflammation samt instrumentering av urinvägarna. Läkare måste göra en bedömning utifrån varje enskild patient.
Prostatan kan undersökas med bilder från ultraljud. Då för läkaren försiktigt in en stavformad ultraljudssond en liten bit i ändtarmen. Det kan kännas lite obehagligt men gör inte ont. Sändaren har ungefär samma diameter som ett finger.
Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) och biopsi utförs för att påvisa eventuell förekomst av prostatacancer. Både palpationsfynd och förhöjda PSA-värden kan orsakas av andra åkommor än prostatacancer, exempelvis prostatit (inflammation i prostatan) och benign (godartad) prostataförstoring.
Provtagningen sker med ultraljudvägledd biopsi via ändtarmen eller via huden mellan pungen och anus efter föregående magnetröntgen. Mängden biopsier/prover som tas varierar, Du kan fråga din läkare innan provtagningen hur många som skall tas i ditt fall.
De flesta beskriver obehaget som måttligt. Det är vanligt med blod i urinen, sädesvätskan och avföringen efter biopsi av prostata. Rikligt vätskeintag brukar räcka för att skölja rent blåsan. Du får som patient, antibiotika före och efter undersökning för att minska risken för infektion om biopsierna tas via ändtarmen. Vanligen ges 1 tablett vid provtagningen och sedan får du med dig 2 tabletter, en tablett kl. 20 samma kväll samt en tablett att ta kl. 08 dagen efter undersökningen.
Om proverna tas via huden mellan pungen och anus behövs ingen antibiotika profylax alls.
Patienter som tar Waran (blodförtunnande medel) eller andra blodförtunnande läkemdel som Eliquis mfl. skall ta kontakt med oss innan provtagning då du vanligtvis måste sluta med blodförtunnande medicinen innan cellprovtagningen. Svar på proverna får du ca 1-2 veckor efter provtagningstillfället. Återbesökstiden får du innan du lämnar mottagningen efter provtagningen.
Cystometrindersökning
Undersökningen görs för att få en utökad information om de nedre urinvägarnas funktion. Man kan bland annat bedöma om urinblåsan är överaktiv eller om det finns något avflödeshinderför urinen (t.ex. förstorad prostata hos män).
En tunn kateter förs in i urinblåsan via urinröret. Genom den fylls blåsan med koksaltlösning. Under undersökningens gång registreras olika grader av trängningar till vattenkastning. När blåsan känns full avbryts vätskepåfyllnaden och du får kissa i en flödesmätare. Under hela undersökningen mäts trycket i blåsan. Via en tunn kateter i ändtarmen mäts buktrycket.
Undersökningen tar ca 60 minuter.
Förberedelser:
Läkemedel som påverkar blåsfunktionen skall sättas ut ca en vecka innan undersökningen för att inte påverka undersökningsresultatet. (Exempel på läkemedel Detrusitol, Vesicare, Betmiga, Tolterodine eller liknande)
Det underlättar undersökningen om man haft normal tarmtömning före undersökningen.
Efter undersökningen kan man känna lite sveda från urinröret under något dygn. För att minska svedan är det bra att dricka lite extra under något dygn.
Uretratrycksprofil
Görs ibland i samband med cystometriundersökningen. Mätning av urethrasfinkterns längd och tryck, t.ex. vid misstänkt ansträngningsinkontinens. Trycket mäts både i urinblåsan och urethrasfinkten samtidigt
Injektion av botox i blåsväggen sker via ett genom urinröret infört instrument i lokalbedövning. Ett urinprov tas alltid innan undersökning/åtgärd för att utesluta pågående infektion.
Vid uttalade besvär från urinblåsan i form av okontrollerbara trängningar, urinläckage etc kan din läkare överväga behandling med botox när andra behandlingsformer inte fungerar. Vid denna behandling sprutas botox in i blåsväggen ia ett genom urinröret infört instrument för att lugna symtomen. Injektionerna sker via cystoskop i lokalbedövning. Du behöver vara infektionsfri vid tillfället och därför måste alltid ett urinprov tas inför åtgärden.
Ingreppet utförs via urinröret i lokalbedövning. Patienten får både lokalbedövning runt prostata via tarmen, och i urinröret som vid en cystoskopi (se cystoskopi-avsnittet).
Behandlingsinstrumentet förs in i urinröret och vattenångan skjuts in i prostatavävnaden via en liten nål som sticks in i prostata. 4-8 stick behövs beroende på storlek på prostata.. Efter behandlingen får du en kateter som får ligga på plats i 4-10 dgr innan ett dragningsförsök görs. Du får vila en stund efter behandlingen, men kan gå hemma samma dag. Innan hemgång får du ett återbesök inplanerat för kateterborttagning.
Vår uroterapeut samarbetar med mottagningens läkare och kan även ta emot remisser från andra kliniker. Hjälper både män och kvinnor.
Vid besök hos uroterapeuten görs en kartläggning av ditt problem. Du får även information om urinvägarnas och underlivets anatomi och fysiologi vilket ökar din kunskap om ditt problem.
Uroterapeuten kan hjälpa dig till en förbättrad blås- och tarmfunktion och anpassar hjälpmedel specifikt till dig.
Vilka behandlingar kan uroteraputen vid Capio Urologcentrum erbjuda?
- Blåsinstallationer/sondering.
- Blåsträning och blåsregim.
- Bäckenbottenträning/avslappning.
- Elektrostimulering/Tibialisstimulering.
- Inkontinensskydd, erektionshjälpmedel, vaginalstöd och Oestring.
- Rådgivning och undervisning.
- Tarmregim och toalett-träning.
- KAD (kvarliggande kateter).
- RID (behandling av urinrörsförträngning).
- Förskrivning av katetrar och hjälpmedel.
- RIK (Ren Intermittent Kateterisering) behandling av blåstömningssvårigheter.
Cirkumcision innebär att förhuden avlägsnas. Ingreppet utförs av medicinska skäl, ej religösa. Operationen sker i lokalbedövning.
Som regel blir en liten kant av förhuden kvar, men större delen av ollonet blir synligt efter operationen. Sårkanterna sys med självupplösande tråd.
Du åker hem direkt efter operationen och ingreppet tar cirka 15-20 minuter men räkna med att hela besöket tar 45-60 minuter då vi räknar in information, förberedelser och bedövning.
Sjukskrivning behövs oftast inte, undantag kan vara om du har ett fysiskt tungt arbete, då kan en sjukskrivning på upp till 10 dagar vara aktuellt. Något återbesök brukar inte behövas.
Förbandet tas bort dagen efter operationen. Skulle förbandet inte hållas på plats är det ingen fara, läkningsprocessen fortskrider ändå.
Var extra noga med handhygienen de första dagarna i kontakt med operationsområdet.
De första veckorna kommer området att vara svullet men det lägger sig efter hand. När såret har läkt ska hudkanterna vara jämna och oretade.
Undvik samlag de första tre, fyra veckorna. Såret bör vara helt läkt innan huden utsätts för onödig påfrestning. Duscha går bra dagen efter ingreppet, bad i badkar går bra efter 3-4 veckor.
Sterilisering är en operation där sädesledarna stängs av för att förhindra graviditet efter samlag. Vi opererar här på mottagningen under lokalbedövning, vilket tar ungefär trettio minuter.
Vid en sterilisering av manligt könsorgan (kallas även för vasektomi) gör urologen ett 1-2 centimeter långt snitt i övre delen av pungen, tar fram sädesledaren, delar den och avlägsnar en bit. Därefter knyts sädesledaren ihop med hjälp av tråd eller så bränns änden på den. Snitten i huden sys ihop.
Sterilisering av kvinnligt könsorgan sker hos gynekolog.
Efter operationen
Du åker hem från mottagningen efter operationen, samma dag. Du bör inte cykla eller köra bil direkt efteråt. De flesta kan gå tillbaka till arbetet dagen efter operationen. Du ska dock undvika tung fysisk ansträngning under de närmaste tre dagarna.
En sterilisering innebär att spermierna inte kan komma ut i sädesvätskan. Du får alltså utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan. Ungefär tre månader efter operationen får du lämna spermieprov för att kontrollera att du blivit steril. Remiss skickas till reproduktionsmedicin för kontroll att inga spermier kommer med i ejakulatet.
Fram tills du fått besked om negativt spermieprov måste du skydda dig från oönskad graviditet.
Läs mer på 1177.se.
Vid godartad prostataförstoring med avflödeshinder utförs en sk. hyvlingsoperation. Den utförs via urinröret, i narkos, ett ingrepp som i korthet går ut på att skrapa/hyvla undan prostatavävnad som förtränger urinröret. Efter läkning, möjliggörs ett bättre flöde förbi området där prostatavävnaden tagits bort. Efter operation som tar ca 1 h, vårdas patienten på avdelning över natten. Under vårdtiden får man ha en kateter i urinröret. Dagen efter operation tas katetern bort, innan hemgång skall patienten ha kissat ett par gånger och kontroll att blåsan tömts ordentlig skett.
Det är vanligt efter operation att urinen kan vara blodtillblandad till och från under en period på upptill 4-6 veckor. Tidigt efter operation är det vanligt att man kissar lite oftare än vanligt och det kan också vara lite bråttom när behovet att tömma uppstår. Uppföljning efter operation brukar bestå av ett kort besök på urologmottagningen för kontroll att blåsan töms ordentlig. Tid får du innan Du lämnar operationsavdelningen. Efter operation, innan hemgång, får Du ett frågeformulär med dig hem. Det skall fyllas i tidigast 3 månader efter operationen och sedan skickas in till Din mottagning. Din operatör svarar brevledes och bedömer om operation gett tillfredställande resultat. Om behov finns bokas ett återbesök för uppföljning.
Vårdgaranti

Står du i kö hos en annan vårdgivare?
Har du blivit remitterad till en specialist, men väntat över 90 dagar? Då har du enligt vårdgarantin rätt att få hjälp hos en annan vårdgivare. Kontakta den vårdgivare där du står i kö för att se om du kan bli remitterad till oss.
Läs mer om vårdgarantin
Remittera till oss

Vi tar emot patienter på remiss, antingen via Take Care eller pappersremiss som skickas till Capio Urologcentrum Liljeholmen. Faxremiss går också bra.
Läs mer om hur du remitterar till oss
Våra medarbetare
Thomas Hopfgarten
Verksamhetschef, Urologspecialist
Karine B.
Undersköterska
Sussi U.
Undersköterska
Liselotte R.
Undersköterska
Kerstin W.
Undersköterska, vik
Cveta Svanstam
Kontaksjuksköterska
Lena Stig
Uroterapeut, chefsjuksköterska
Tareq Alsaody
Överläkare, Urologspecialist
Robert Rosenblatt
Överläkare, urologspecialist
Nicolas Alshammat
Överläkare, urologspecialist
Praktisk information
Vi har avtal med Region Stockholm, vilket innebär att vi kan ta emot patienter från andra landsting inom ramen för vårt avtal. Avgifter och regler i samband med ditt besök är de samma som inom Region Stockholms, läs mer på www.vardguiden.se. Om du har ett frikort så gäller det givetvis vid ditt besök hos oss.
Om du har några frågor om hur du gör för att komma till oss är du alltid välkommen att kontakta oss!
Sjukvårdsförsäkring
Vi tar emot patienter med sjukvårdsförsäkring och vi har avtal med flera försäkringsbolag. För att boka en läkartid behöver du kontakta ditt försäkringsbolag som därefter bokar in en tid hos oss.
Privat
Det går bra att komma som privatbetalande patient. Kontakta oss gärna för mer information om hur vi kan hjälpa dig.
08 - 710 91 00
Telefontider
Mån till fre kl. 7.30-10.00.
Under denna tid kan du boka en uppringd telefontid. Vi ringer upp under dagen. Avbokningar/ombokningar tas emot dygnet runt antingen via zymego.se eller via knappval 1 på telefonsvararen.
Vill du korta din väntetid? Logga in på Zymego.se för erbjudande om återbudstider.
E-post
urologcentrum@capio.se
OBS!Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor. För din säkerhet ska du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.
Fax
08-680 01 27
Postadress
Liljeholmstorget 7, Gallerian, postlåda 123, 117 63 Stockholm
Öppettider
Måndag till torsdag kl. 8.00-16.00, fredag kl. 8.00-14.00
Vecka 30, 2024 håller vi stängt.
Hitta hit
Capio Urologcentrum Liljeholmen ligger på våning 7 (hiss A) i vårdhuset, enklast tar Du dig in via gallerian.
I gallerian tar Du en av hissarna i hisshallen (A) mellan butikerna Hemtex och Lindex, åk till plan 7.
Kommer Du via tunnelbana och torget, kan Du antingen gå direkt till porten nr 7 i hörnet vid korvkiosken eller via gallerian enl ovan.
Besöksadress
Liljeholmstorget 7, 7tr, hiss A, 117 63 Stockholm
För regionpatienter är patientavgiften 250 kr.
Om du inte är nöjd med vården
Är du missnöjd med oss vill vi veta det. Vi på Urologcentrum vill att alla patienter ska känna sig nöjda med den vård vi ger och värdesätter alla synpunkter.
Telefon: 08-7109100
E-post: info@urologcentrum.se
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Vill du få information om vilka regler som gäller eller vart du ska vända dig med dina klagomål kan du kontakta hälso- och sjukvårdsförvaltningen. De kan hänvisa tillbaka till vårdverksamheten, till Patientnämnden eller till myndigheten för inspektion av vård och omsorg, IVO. De kan även svara på frågor kring väntetider och vårdgarantin.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Box 6909
102 39 Stockholm
Telefon: 08-123 132 00
Patientnämnden
Patientnämnden är en opartisk instans som är helt fristående från sjukvården. Hit kan du som patient eller närstående vända dig med synpunkter på vården. De hjälper till med vägledning och utreder vad som inträffat.
Patientnämndens förvaltning
08-690 67 00
Inspektionen för vård och omsorg, IVO
Anser du att du blivit felbehandlad eller fått en vårdskada kan du anmäla händelsen till IVO. De följer upp händelsen och arbetar för att brister inom vården ska förbättras.
Upplysningstjänst
010-788 50 00
Patientförsäkringen LÖF
Har du drabbats av en skada när du fått offentlig vård kan du ha rätt till ersättning.
Kundtjänst
Telefon: 08-551 010 00
E-post: info@lof.se
Fax: 08-551 011 90
På sidanSynpunkter på vårdenhittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
Vi bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete som innebär kontroll av kvalitet på mottagning, behandling och omvårdnad.
Vi arbetar förebyggande med att förhindra vårdskador i samband med behandling såsom infektioner och andra komplikationer. Har du varit på konsultation, undersökning eller operation och vill prata med oss om din upplevelse är vi alltid tillgängliga att ta emot dig. - vi vill höra om de goda såväl som de dåliga upplevelserna.
Vi jobbar aktivt med avvikelser som rapporteras in i syfte att förbättra verksamheten ytterligare. Som ex kan det vara en rutin som behöver justeras eller att man saknar information i en kallelse som vi rättar till
Efter mottagningsbesöket och operation skickar vi ut en patientnöjdhetsenkät som vi kontinuerligt går igenom för att fånga förbättringsområden.
Vi deltar i nedan nationella kvalitetsregister. Vill du veta mer om de register vi deltar i klicka på länkarna i listan nedanför:
ISO certifikat
Capio Urologcentrum Liljeholmen är ISO certifierade inom kvalitetsledningssystemet – ISO 9001:2015 och miljöledningssystemet – ISO 14001:2015.
Vi arbetar ständigt med att stimulera, upprätthålla och kontinuerligt förbättra effektiviteten avdessa båda system.